Why Small Groups?/The Art of Care and Correction/ro

From Gospel Translations

(Difference between revisions)
Jump to:navigation, search
Line 1: Line 1:
-
{{/info'''ARTA DE A ÎMPLETI PURTAREA DE GRIJĂ CU DISCIPLINAREA SAU ÎNDREPTAREA'''}}
+
{{info/'''ARTA DE A ÎMPLETI PURTAREA DE GRIJĂ CU DISCIPLINAREA SAU ÎNDREPTAREA'''}}  
-
În primul capitol al acestei cărţi am aflat că scopul
+
În primul capitol al acestei cărţi am aflat că scopul primordial al funcţionării grupurilor mici este urmărirea sfinţirii. Dumnezeu ne cheamă pe toţi să fim transformaţi după chipul lui Cristos, să‑L lăsăm pe El „să ia chip” în noi. În înţelepciunea Lui, Dumnezeu a aranjat lucrurile de aşa manieră încât să nu putem realiza această transformare fără ajutorul celor de lângă noi. Wayne Grudem afirmă: „În Noul Testament, sfinţirea este un proces corporativ. Este unul care se desfăşoară în interiorul comunităţii.”1 Altcineva, în alte cuvinte, spune: „Poţi realiza aproape orice de unul singur sau în singurătate, dar nu‑ţi poţi clădi caracterul.”  
-
primordial al funcţionării grupurilor mici este
+
 
-
urmărirea sfinţirii. Dumnezeu ne cheamă pe toţi
+
Când este vorba să căutăm maturizarea pe plan personal şi dezvoltarea unor relaţii sănătoase, obstacolul cel mai mare pe care‑l vom întâlni este păcatul: păcatul din viaţa noastră, păcatul din viaţa celor de lângă noi, o lume întreagă este căzută în păcat. În fiecare dintre aceste domenii putem beneficia de un ajutor nepreţuit şi de speranţă de îndreptare, apelând la relaţiile sănătoase care se pot dezvolta prin intermediul Grupurilor Mici. Dumnezeu îi foloseşte pe oameni în trei feluri, pentru a ne ajuta pe drumul pe care am pornit în transformarea după chipul lui Cristos: ei ne ajută să ne vedem păcatul, ne ajută să luptăm cu păcatul şi ne sunt alături în această luptă.  
-
să fim transformaţi după chipul lui Cristos, să‑L
+
 
-
lăsăm pe El „să ia chip” în noi. În înţelepciunea Lui,
+
În primul rând, Dumnezeu Se foloseşte pe oameni pentru a ne ajuta să vedem păcatul din viaţa noastră. Atunci când prietenii se uită la viaţa şi trăirea noastră „cu lupa”, ei ne pot ajuta să descoperim aspecte păcătoase, slăbiciuni sau pur şi simplu domenii în care trebuie să creştem. De asemenea, interacţiunea cu cei de lângă noi poate scoate la lumină păcatul din viaţa noastră, aşa cum circumstanţele prin care trecem ne dezvăluie adevăratul caracter.  
-
Dumnezeu a aranjat lucrurile de aşa manieră încât să
+
 
-
nu putem realiza această transformare fără ajutorul
+
Odată ce suntem conştienţi de păcatul din viaţa noastră, Dumnezeu ne pune la dispoziţie oameni care să ne ajute în lupta cu păcatul, prin confruntare, consiliere, încurajare sau cerându‑ne socoteală, şi, nu în ultimul rând, prin rugăciune. În cele din urmă, tot Dumnezeu este cel care ne trimite oameni care să ne ajute şi să ne susţină, atunci când avem de făcut faţă efectelor păcatului într‑o lume care trăieşte în păcat – aceste efecte sunt: dureri şi suferinţe, descurajare, confuzie, slăbiciune ‑ noi trăim aşteptând ca lumea să fie „izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu” (Rom. 8:21).  
-
celor de lângă noi. Wayne Grudem afirmă: „În Noul
+
 
-
Testament, sfinţirea este un proces corporativ. Este
+
Haideţi, pentru început, să studiem acest ultim aspect.  
-
unul care se desfăşoară în interiorul comunităţii.”1
+
 
-
Altcineva, în alte cuvinte, spune: „Poţi realiza
+
'''Cum ne purtăm de grijă unii altora'''
-
aproape orice de unul singur sau în singurătate, dar
+
 
-
nu‑ţi poţi clădi caracterul.”
+
Sunt diverse modalităţi prin care îţi poţi exprima grija pentru cei din Grupul tău Mic. Daţi‑mi voie să vă sugerez trei metode testate, care au dat roade.  
-
Când este vorba să căutăm maturizarea pe
+
 
-
plan personal şi dezvoltarea unor relaţii sănătoase,
+
'''Oferă mângâiere, alinare.''' A alina, a consola, a mângâia înseamnă a fi alături de cineva, pentru a‑i uşura poverile sau suferinţele. Viaţa poate fi foarte grea, putem ajunge să trecem prin tragedii şi suferinţe de neimaginat – moartea cuiva drag din familie sau a unui prieten, pierderea unui loc de muncă, o relaţie distrusă pe care ne străduim să o reclădim. De asemenea, ne confruntăm zilnic cu dezamăgiri şi greutăţi, care ne pot împovăra şi nelinişti. Uneori, este vorba doar despre o zi proastă. Ce bine e, în zile ca acestea, să ai prieteni buni, care se adună în jurul tău, te mângâie, te încurajează şi te ajută să‑ţi duci poverile.  
-
obstacolul cel mai mare pe care‑l vom întâlni este
+
 
-
păcatul: păcatul din viaţa noastră, păcatul din viaţa
+
În Noul Testament ni se spune „plângeţi cu cei ce plâng” (Rom. 12:15) dar şi „prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să-i putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz” (2 Cor. 1:4). Eu mă întâlnesc periodic şi regulat cu un grup de bărbaţi din biserica noastră, pentru a ne da socoteală unii altora şi a ne sprijini. De‑a lungul anilor, au existat nenumărate ocazii în care ne‑am ajutat unii pe alţii în încercările legate de familie sau de un loc de muncă, în lupta descurajantă şi atât de grea cu păcatul sau, pur şi simplu, atunci când treceam prin suişuri sau coborâşuri inerente vieţii. Mângâierea şi alinarea pe care le‑am primit şi le‑am oferit în asemenea situaţii au fost un ajutor nepreţuit în umblarea mea cu Dumnezeu, prin lumea aceasta tributară păcatului.  
-
celor de lângă noi, o lume întreagă este căzută în
+
 
-
păcat. În fiecare dintre aceste domenii putem
+
'''Sfătuieşte, consiliază.''' A se înţelege că nu mă refer la o consiliere formală, rece, ci la ocaziile acelea în care împărtăşeşti cu cei ce trec prin probleme înţelepciunea, sfaturile şi experienţa pe care le‑ai adunat în timp. Pavel le spune celor din Roma: „În ce vă priveşte pe voi, fraţilor, eu însumi sunt încredinţat că sunteţi plini de bunătate, plini şi de orice fel de cunoştinţă, şi astfel sunteţi în stare să vă sfătuiţi unii pe alţii.” (Rom.15:14). Soţia mea şi prietenele ei sunt mari specialiste în domeniul acesta. Într‑o oră pe care o petrec vorbind la telefon, pot rezolva problemele lumii întregi (sau măcar ale lumii lor) într‑un mod cât se poate de nepretenţios, dar biblic, practic şi eficient. Ele sunt mereu gata să asculte, oricare ar fi problemele de discutat, îşi împărtăşesc una alteia ce le‑a învăţat Dumnezeu în privinţa aceea sau ce le‑a fost lor de folos, din punct de vedere practic, dar şi spiritual.  
-
beneficia de un ajutor nepreţuit şi de speranţă de
+
 
-
îndreptare, apelând la relaţiile sănătoase care se
+
Atenţie, bărbaţi: voi să nu încercaţi metoda asta! Voi nu aveţi abilităţile necesare pentru a discuta o oră întreagă. Pentru bărbaţi, ceea ce seamănă a discuţie poate avea vreun folos anume doar în cazul în care subiectul are de‑a face cu pescuitul, cu mâncarea sau cu un meci de fotbal. Vă ofer mai jos, transcrierea – pe cât am reuşit eu de exactă – a unei discuţii care au avut loc efectiv între doi bărbaţi, într‑o ocazie de relaţionare foarte apropiată:
-
pot dezvolta prin intermediul Grupurilor Mici.
+
 
-
Dumnezeu îi foloseşte pe oameni în trei feluri,
+
- La tine muşcă ceva? - Îhî... (Pauză) - Ce momeală ai în cârlig? - Păi, ... plevuşcă. (Pauză lungă) - Ce crezi, n‑ar fi bine să merg misionar în Tibet? - Nu. (Pauză de lungime medie) - Crezi că ar trebui să folosesc momeală artificială? (Pauză pentru gândire) - Dapăi, în perioada asta a anului, eu le folosesc pe alea viu colorate. - Aşa, deci... - Da, ... sunt cele mai bune. - Da?! Printre altele, conversaţia pe care v‑am prezentat‑o demonstrează tendinţa naturală a bărbaţilor de a‑şi concentra atenţia în principal asupra chestiunilor de ordin mărunt (cum ar fi momeala pentru pescuit), mai degrabă decât asupra unor chestiuni semnificative, de ordin personal (cum ar fi o posibilă chemare pentru a intra în câmpul de misiune). Aşadar, mare atenţie, bărbaţi! Voi aveţi nevoie de o mai mare concentrare, atunci când studiaţi capitolul acesta.
-
pentru a ne ajuta pe drumul pe care am pornit în
+
-
transformarea după chipul lui Cristos: ei ne ajută să
+
-
ne vedem păcatul, ne ajută să luptăm cu păcatul şi
+
-
ne sunt alături în această luptă.
+
-
În primul rând, Dumnezeu Se foloseşte pe
+
-
oameni pentru a ne ajuta să vedem păcatul din
+
-
viaţa noastră. Atunci când prietenii se uită la
+
-
viaţa şi trăirea noastră „cu lupa”, ei ne pot ajuta să
+
-
descoperim aspecte păcătoase, slăbiciuni sau pur
+
-
şi simplu domenii în care trebuie să
+
-
creştem. De asemenea, interacţiunea
+
-
cu cei de lângă noi poate scoate la
+
-
lumină păcatul din viaţa noastră, aşa
+
-
cum circumstanţele prin care trecem ne
+
-
dezvăluie adevăratul caracter.
+
-
Odată ce suntem conştienţi de
+
-
păcatul din viaţa noastră, Dumnezeu
+
-
ne pune la dispoziţie oameni care
+
-
să ne ajute în lupta cu păcatul, prin
+
-
confruntare, consiliere, încurajare sau
+
-
cerându‑ne socoteală, şi, nu în ultimul
+
-
rând, prin rugăciune. În cele din urmă,
+
-
tot Dumnezeu este cel care ne trimite
+
-
oameni care să ne ajute şi să ne susţină,
+
-
atunci când avem de făcut faţă efectelor păcatului
+
-
într‑o lume care trăieşte în păcat – aceste efecte
+
-
sunt: dureri şi suferinţe, descurajare, confuzie,
+
-
slăbiciune ‑ noi trăim aşteptând ca lumea să fie
+
-
„izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de
+
-
slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu” (Rom.
+
-
8:21).
+
-
Haideţi, pentru început, să studiem acest
+
-
ultim aspect.
+
-
Cum ne purtăm de grijă unii altora
+
-
Sunt diverse modalităţi prin care îţi poţi
+
-
exprima grija pentru cei din Grupul tău Mic.
+
-
Daţi‑mi voie să vă sugerez trei metode testate, care
+
-
au dat roade.
+
-
Oferă mângâiere, alinare. A alina, a
+
-
consola, a mângâia înseamnă a fi alături de cineva,
+
-
pentru a‑i uşura poverile sau suferinţele. Viaţa
+
-
poate fi foarte grea, putem ajunge să trecem prin
+
-
tragedii şi suferinţe de neimaginat – moartea cuiva
+
-
drag din familie sau a unui prieten, pierderea unui
+
-
loc de muncă, o relaţie distrusă pe care ne străduim
+
-
să o reclădim. De asemenea, ne confruntăm zilnic
+
-
cu dezamăgiri şi greutăţi, care ne pot împovăra
+
-
şi nelinişti. Uneori, este vorba doar despre o zi
+
-
proastă. Ce bine e, în zile ca acestea, să ai prieteni
+
-
buni, care se adună în jurul tău, te mângâie, te
+
-
încurajează şi te ajută să‑ţi duci poverile.
+
-
În Noul Testament ni se spune „plângeţi cu
+
-
cei ce plâng” (Rom. 12:15) dar şi „prin mângâierea
+
-
cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu,
+
-
să-i putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz”
+
-
(2 Cor. 1:4). Eu mă întâlnesc periodic şi regulat cu
+
-
un grup de bărbaţi din biserica noastră, pentru a ne
+
-
da socoteală unii altora şi a ne sprijini. De‑a lungul
+
-
anilor, au existat nenumărate ocazii în care ne‑am
+
-
ajutat unii pe alţii în încercările legate de familie
+
-
sau de un loc de muncă, în lupta descurajantă şi
+
-
atât de grea cu păcatul sau, pur şi simplu, atunci
+
-
când treceam prin suişuri sau coborâşuri inerente
+
-
vieţii. Mângâierea şi alinarea pe care le‑am primit
+
-
şi le‑am oferit în asemenea situaţii au fost un ajutor
+
-
nepreţuit în umblarea mea cu Dumnezeu, prin
+
-
lumea aceasta tributară păcatului.
+
-
Sfătuieşte, consiliază. A se înţelege că nu
+
-
mă refer la o consiliere formală, rece, ci la ocaziile
+
-
acelea în care împărtăşeşti cu cei ce trec prin
+
-
probleme înţelepciunea, sfaturile şi experienţa pe
+
-
care le‑ai adunat în timp. Pavel le spune celor din
+
-
Roma: „În ce vă priveşte pe voi, fraţilor, eu însumi
+
-
sunt încredinţat că sunteţi plini de bunătate, plini
+
-
şi de orice fel de cunoştinţă, şi astfel sunteţi în stare
+
-
să vă sfătuiţi unii pe alţii.” (Rom.15:14). Soţia mea
+
-
şi prietenele ei sunt mari specialiste în domeniul
+
-
acesta. Într‑o oră pe care o petrec vorbind la
+
-
telefon, pot rezolva problemele lumii întregi (sau
+
-
măcar ale lumii lor) într‑un mod cât se poate de
+
-
nepretenţios, dar biblic, practic şi eficient. Ele sunt
+
-
mereu gata să asculte, oricare ar fi problemele de
+
-
discutat, îşi împărtăşesc una alteia ce le‑a învăţat
+
-
Dumnezeu în privinţa aceea sau ce le‑a fost lor de
+
-
folos, din punct de vedere practic, dar şi spiritual.
+
-
Atenţie, bărbaţi: voi să nu încercaţi metoda
+
-
asta! Voi nu aveţi abilităţile necesare pentru a
+
-
discuta o oră întreagă. Pentru bărbaţi, ceea ce
+
-
seamănă a discuţie poate avea vreun folos anume
+
-
doar în cazul în care subiectul are de‑a face cu
+
-
pescuitul, cu mâncarea sau cu un meci de fotbal.
+
-
Vă ofer mai jos, transcrierea – pe cât am reuşit eu
+
-
de exactă – a unei discuţii care au avut loc efectiv
+
-
între doi bărbaţi, într‑o ocazie de relaţionare foarte
+
-
apropiată:
+
-
- La tine muşcă ceva?
+
-
- Îhî...
+
-
(Pauză)
+
-
- Ce momeală ai în cârlig?
+
-
- Păi, ... plevuşcă.
+
-
(Pauză lungă)
+
-
- Ce crezi, n‑ar fi bine să merg misionar
+
-
în Tibet?
+
-
- Nu.
+
-
(Pauză de lungime medie)
+
-
- Crezi că ar trebui să folosesc momeală
+
-
artificială?
+
-
(Pauză pentru gândire)
+
-
- Dapăi, în perioada asta a anului, eu le
+
-
folosesc pe alea viu colorate.
+
-
- Aşa, deci...
+
-
- Da, ... sunt cele mai bune.
+
-
- Da?!
+
-
Printre altele, conversaţia pe care v‑am
+
-
prezentat‑o demonstrează tendinţa naturală a
+
-
bărbaţilor de a‑şi concentra atenţia în principal
+
-
asupra chestiunilor de ordin mărunt (cum ar fi
+
-
momeala pentru pescuit), mai degrabă decât asupra
+
-
unor chestiuni semnificative, de ordin personal
+
-
(cum ar fi o posibilă chemare pentru a intra în
+
-
câmpul de misiune). Aşadar, mare atenţie, bărbaţi!
+
-
Voi aveţi nevoie de o mai mare concentrare, atunci
+
-
când studiaţi capitolul acesta.
+

Revision as of 20:40, 28 August 2008

[[:Template:Info/ARTA DE A ÎMPLETI PURTAREA DE GRIJĂ CU DISCIPLINAREA SAU ÎNDREPTAREA]]

În primul capitol al acestei cărţi am aflat că scopul primordial al funcţionării grupurilor mici este urmărirea sfinţirii. Dumnezeu ne cheamă pe toţi să fim transformaţi după chipul lui Cristos, să‑L lăsăm pe El „să ia chip” în noi. În înţelepciunea Lui, Dumnezeu a aranjat lucrurile de aşa manieră încât să nu putem realiza această transformare fără ajutorul celor de lângă noi. Wayne Grudem afirmă: „În Noul Testament, sfinţirea este un proces corporativ. Este unul care se desfăşoară în interiorul comunităţii.”1 Altcineva, în alte cuvinte, spune: „Poţi realiza aproape orice de unul singur sau în singurătate, dar nu‑ţi poţi clădi caracterul.”

Când este vorba să căutăm maturizarea pe plan personal şi dezvoltarea unor relaţii sănătoase, obstacolul cel mai mare pe care‑l vom întâlni este păcatul: păcatul din viaţa noastră, păcatul din viaţa celor de lângă noi, o lume întreagă este căzută în păcat. În fiecare dintre aceste domenii putem beneficia de un ajutor nepreţuit şi de speranţă de îndreptare, apelând la relaţiile sănătoase care se pot dezvolta prin intermediul Grupurilor Mici. Dumnezeu îi foloseşte pe oameni în trei feluri, pentru a ne ajuta pe drumul pe care am pornit în transformarea după chipul lui Cristos: ei ne ajută să ne vedem păcatul, ne ajută să luptăm cu păcatul şi ne sunt alături în această luptă.

În primul rând, Dumnezeu Se foloseşte pe oameni pentru a ne ajuta să vedem păcatul din viaţa noastră. Atunci când prietenii se uită la viaţa şi trăirea noastră „cu lupa”, ei ne pot ajuta să descoperim aspecte păcătoase, slăbiciuni sau pur şi simplu domenii în care trebuie să creştem. De asemenea, interacţiunea cu cei de lângă noi poate scoate la lumină păcatul din viaţa noastră, aşa cum circumstanţele prin care trecem ne dezvăluie adevăratul caracter.

Odată ce suntem conştienţi de păcatul din viaţa noastră, Dumnezeu ne pune la dispoziţie oameni care să ne ajute în lupta cu păcatul, prin confruntare, consiliere, încurajare sau cerându‑ne socoteală, şi, nu în ultimul rând, prin rugăciune. În cele din urmă, tot Dumnezeu este cel care ne trimite oameni care să ne ajute şi să ne susţină, atunci când avem de făcut faţă efectelor păcatului într‑o lume care trăieşte în păcat – aceste efecte sunt: dureri şi suferinţe, descurajare, confuzie, slăbiciune ‑ noi trăim aşteptând ca lumea să fie „izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu” (Rom. 8:21).

Haideţi, pentru început, să studiem acest ultim aspect.

Cum ne purtăm de grijă unii altora

Sunt diverse modalităţi prin care îţi poţi exprima grija pentru cei din Grupul tău Mic. Daţi‑mi voie să vă sugerez trei metode testate, care au dat roade.

Oferă mângâiere, alinare. A alina, a consola, a mângâia înseamnă a fi alături de cineva, pentru a‑i uşura poverile sau suferinţele. Viaţa poate fi foarte grea, putem ajunge să trecem prin tragedii şi suferinţe de neimaginat – moartea cuiva drag din familie sau a unui prieten, pierderea unui loc de muncă, o relaţie distrusă pe care ne străduim să o reclădim. De asemenea, ne confruntăm zilnic cu dezamăgiri şi greutăţi, care ne pot împovăra şi nelinişti. Uneori, este vorba doar despre o zi proastă. Ce bine e, în zile ca acestea, să ai prieteni buni, care se adună în jurul tău, te mângâie, te încurajează şi te ajută să‑ţi duci poverile.

În Noul Testament ni se spune „plângeţi cu cei ce plâng” (Rom. 12:15) dar şi „prin mângâierea cu care noi înşine suntem mângâiaţi de Dumnezeu, să-i putem mângâia pe cei ce se află în vreun necaz” (2 Cor. 1:4). Eu mă întâlnesc periodic şi regulat cu un grup de bărbaţi din biserica noastră, pentru a ne da socoteală unii altora şi a ne sprijini. De‑a lungul anilor, au existat nenumărate ocazii în care ne‑am ajutat unii pe alţii în încercările legate de familie sau de un loc de muncă, în lupta descurajantă şi atât de grea cu păcatul sau, pur şi simplu, atunci când treceam prin suişuri sau coborâşuri inerente vieţii. Mângâierea şi alinarea pe care le‑am primit şi le‑am oferit în asemenea situaţii au fost un ajutor nepreţuit în umblarea mea cu Dumnezeu, prin lumea aceasta tributară păcatului.

Sfătuieşte, consiliază. A se înţelege că nu mă refer la o consiliere formală, rece, ci la ocaziile acelea în care împărtăşeşti cu cei ce trec prin probleme înţelepciunea, sfaturile şi experienţa pe care le‑ai adunat în timp. Pavel le spune celor din Roma: „În ce vă priveşte pe voi, fraţilor, eu însumi sunt încredinţat că sunteţi plini de bunătate, plini şi de orice fel de cunoştinţă, şi astfel sunteţi în stare să vă sfătuiţi unii pe alţii.” (Rom.15:14). Soţia mea şi prietenele ei sunt mari specialiste în domeniul acesta. Într‑o oră pe care o petrec vorbind la telefon, pot rezolva problemele lumii întregi (sau măcar ale lumii lor) într‑un mod cât se poate de nepretenţios, dar biblic, practic şi eficient. Ele sunt mereu gata să asculte, oricare ar fi problemele de discutat, îşi împărtăşesc una alteia ce le‑a învăţat Dumnezeu în privinţa aceea sau ce le‑a fost lor de folos, din punct de vedere practic, dar şi spiritual.

Atenţie, bărbaţi: voi să nu încercaţi metoda asta! Voi nu aveţi abilităţile necesare pentru a discuta o oră întreagă. Pentru bărbaţi, ceea ce seamănă a discuţie poate avea vreun folos anume doar în cazul în care subiectul are de‑a face cu pescuitul, cu mâncarea sau cu un meci de fotbal. Vă ofer mai jos, transcrierea – pe cât am reuşit eu de exactă – a unei discuţii care au avut loc efectiv între doi bărbaţi, într‑o ocazie de relaţionare foarte apropiată:

- La tine muşcă ceva? - Îhî... (Pauză) - Ce momeală ai în cârlig? - Păi, ... plevuşcă. (Pauză lungă) - Ce crezi, n‑ar fi bine să merg misionar în Tibet? - Nu. (Pauză de lungime medie) - Crezi că ar trebui să folosesc momeală artificială? (Pauză pentru gândire) - Dapăi, în perioada asta a anului, eu le folosesc pe alea viu colorate. - Aşa, deci... - Da, ... sunt cele mai bune. - Da?! Printre altele, conversaţia pe care v‑am prezentat‑o demonstrează tendinţa naturală a bărbaţilor de a‑şi concentra atenţia în principal asupra chestiunilor de ordin mărunt (cum ar fi momeala pentru pescuit), mai degrabă decât asupra unor chestiuni semnificative, de ordin personal (cum ar fi o posibilă chemare pentru a intra în câmpul de misiune). Aşadar, mare atenţie, bărbaţi! Voi aveţi nevoie de o mai mare concentrare, atunci când studiaţi capitolul acesta.
Navigation
Volunteer Tools
Other Wikis
Toolbox